Pomáháme digitalizovat českou katolickou církev

Datum vydání novinky: 8. 2. 2022
S oblibou v nadsázce říkáme, že církev je se svými 2000 lety existence naším nejstarším klientem. Jedná se o velmi specifického zákazníka s důrazem na tradici a konzervativnost, kde nějaký rok nehraje velkou roli. Po 40letech komunistického znárodňování upravily majetkové vyrovnání mezi státem a církvemi tzv. církevní restituce. Církev tak byla po dlouhých desetiletích opět postavena před otázku, jak co nejefektivněji řídit sama sebe a jak dlouhodobě zajistit vlastní chod bez příspěvků státu. To vše v digitální době, kdy jakákoliv organizace musí dbát o svou image nejen ve fyzickém světě, ale i na internetu.

Zpravodajský portál cirkev.cz

Rozhodli jsme se v tomto směru katolické církvi pomoci a nabídnout ji naše zkušenosti a know-how s návrhem i řízením velkých webových projektů. Jedním z našich prvních významných klientů se stala Česká biskupská konference, pro kterou jsme v roce 2016 vytvořili nové logo spolu s moderním zpravodajských portálem www.cirkev.cz. Ten má za cíl poskytovat informace o církevním dění v České republice i ve světě a informovat tak veřejnost moderním způsobem, obvyklým pro dnešní dobu. 

Zpravodajský portál cirkev.cz kromě vlastního obsahu agreguje novinky a akce z regionů (tzv. farností a diecézí). Novinky a akce je možné přehledně filtrovat dle témat, data a místa konání. Portál nabízí také audiovizuální obsah či databázi dokumentů, které využívají při studiu například studenti Teologické fakulty Univerzity Karlovy. Nejnovější informace na webu jsou doplněny o Twitter feed, který agreguje příspěvky církevních organizací a významných představitelů.

 

Zdroj: www.cirkev.cz

Platforma pro diecézní weby

Na úrovni krajů existují v církevní hierarchii tzv. diecéze. V roce 2018 jsme vytvořili webové stránky www.bip.cz pro plzeňské biskupství. Web obsahuje také intranetovou sekci pro zaměstnance biskupství a kněze v diecézi. Ti zde mohou spravovat interní dokumenty, sdílet a odesílat online formuláře, rezervovat zasedací místnosti na pracovní jednání, apod. Web tedy kromě cíle informovat veřejnost plní cíl zvyšování efektivity práce zaměstnanců biskupství. V současné době dokončujeme přípravu nových webových stránek pro Biskupství českobudějovické a s dalšími diecézemi jednáme o spolupráci.

Řeholní řády

Projekt www.rehole.cz prezentuje spiritualitu a činnost řeholních společenství v České republice. Web jsme vytvořili v roce 2019 a dává veřejnosti možnost nahlédnout do činnosti jednotlivých řádů. Mezi charakteristická odvětví v kterých řády před komunistickým převratem působily patří sociální péče, zdravotnictví a školství. V současné době se řády k těmto činnostem opět vrací. Mezi úspěšné příklady patří například Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze pod Petřínem, Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, hospice a mnohá sociální zařízení, nebo prestižní církevní školy a gymnázia. Zajímavým segmentem činnosti je ruční výroba potravin a doplňků stravy.

 

 

Církevní turistika

Novým fenoménem vzešlým z restitucí je církevní turistika. Církev se snaží navrácený majetek postupně rekonstruovat a v případě turistického potenciálu i pronajímat, či sama provozovat. Mezi úspěšné příklady patří sestry Františkánky z Olomouce, které v centru města citlivě rekonstruovaly renesanční měšťanský dům a kromě sídla své komunity v něm vytvořili útulnou kavárnu a penzion. Právě citlivá rekonstrukce měšťanského renesančního domu na penzion přinesla sestrám ocenění Stavba roku 2018 Olomouckého kraje. V roce 2019 jsme pro jejich komunitu, restauraci a penzion vytvořili webové stránky www.sestrynp.cz, které obsahují také rezervační systém a správu obsazenosti pokojů.

 

Zdroj: www.sestrynp.cz

V samém srdci Krkonoš ve Špindlerově mlýně funguje již mnoho let středisko Eljon. Jeho vznik je spojen s osobou katolického kněze P. Jiřího Šlégra. Ten po svém příchodu do místní farnosti v roce 1997 společně se zakladatelkou hospicového hnutí v České republice MUDr. Marií Svatošovou vytvořil projekt "Podaná ruka" pro pomoc příbuzným pacientů a zaměstnancům Hospice Anežky České v Červeném Kostelci. Na jeho základě vznikl projekt s názvem "Středisko Eljon ve Špindlerově Mlýně", který se zabýval již přímo rekonstrukcí staré katolické fary ve Špindlerově Mlýně a jejím využitím. Celá rekonstrukce byla dokončena na podzim roku 2003 a od té doby je vítaným cílem mnoha návštěvníků Krkonoš. Pro Eljon jsme vytvořili v roce 2020 nové webové stránky www.eljon.cz, které obsahují rezervační systém pro návštěvníky a správu obsazenosti pokojů pro administrátory webu.

Zdroj: www.eljon.cz

Sociální zařízení

V sousedství barokního areálu Kuks v srdci Východních Čech leží Areál Žireč a Domov sv. Josefa pro klienty s roztroušenou sklerózou. Jedná se o jediné zdravotnické zařízení svého druhu v České republice. V rámci Areálu Žireč naleznete domov sv. Josefa pro klienty s roztroušenou sklerózou. Nachází se zde také bylinková zahradu, cyklomuzeum, či kavárnu pro širokou veřejnost. Dochází zde k unikátnímu propojení světa klientů v často pokročilé fázi nemoci a běžných návštěvníků z řad široké veřejnosti. Pro Areál Žireč jsme vytvořili prezentační web www.arealzirec.cz a získali jsme za tuto webovou prezentaci prestižní Ocenění ministryně pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci v roce 2020.

Zdroj: www.arealzirec.cz

Chcete také nový web? 

Pokrýváme kompletní téma online komunikace.

Máte nějaké dotazy? Kontaktujte nás.
Soubor byl úspěšně nahrán